TALVIVAARA USKOO: On aina kesä keskimääräinen?

Pari näkökulmaa siihen, mistä käsillä olevaan katastrofiin on tultu.

#1: Uusi Tj Natunen Talvivaarasta esittäytyy itse keväällä (Kauppalehti ekstra 16.4.2012): ”Luottamuksen palauttaminen Talvivaaraan mahdollista”
http://www.digipaper.fi/extra/88492/index.php?pgnumb=8

#2: Kaksi viikkoa ennen jätevuotoa kaivosyhtiö antoi 19.10.2012 lisäselvityksiä aluevalvontavirastolle. Talvivaaran antamassa täydennyksessä kiinnittää huomiota kaksi asiaa: 1) Sademääriin varautuminen on mitä ilmeisimmin tehty – tai ainakin vaikeuksia nyt niin selitellään – 30 vuoden KESKIMÄÄRÄISEEN sademäärään vertaamalla. Torjuttavien uhkien vakavuuden takia varautumisen olisi pitänyt perustua todellisiin säätiloihin eikä noin pitkän ajan laskennallisiin keskiarvoihin. Todellisen vaihteluvälin huomioiminen puuttuu perustelusta kokonaan. Tilastomatemaattisesti oikein, mutta populistisen yksioikoista ja mahdollisesti harhaanjohtavaa. Samalla perusteella meidän kaikkien kuukausitulojen pitäisi olla 3000 euroa. Ei sekään toteudu todellisessa elämässä. 2) Lokakuun täydennysselvityksessä aluevalvontavirastolle ilmoitetut kipsisakka-altaan mittaustulokset ovat puolen vuoden takaa, huhtikuun alusta. Muita mittaustuloksia tässä lokakuussa annetussa täydennysselvityksessä on mm. syyskuulta (avaa pdf, yhteensä 6 sivua):

Pimentoon jää tieto siitä, miten alueella todellisuudessa sataa ja mikä oli kipsisakka-altaan tila syksyllä.

Ei oo vuodet veljeksiä, tiesi vanha kansakin.

#3: Keskustelua Kauppalehden netissä, mielenkiintoista näkökulmaa sieltäkin: http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?messageID=5488026

Muuten totean, että jos haluaa Talvivaarasta uutisia, niin tietolähteenä heidän oma Paikanpaalla.fi-bloginsa häviää Kainuun Sanomien toimitukselle nolla kuusi. Blogissa keskiössä tuntuu olevan tulevaisuus, ei nykyisyys. Blogissa viestintä vastaa itse itseltään kysymiinsä vakiokysymyksiin eikä viikonloppuna ”paikan päällä” ole ”ketään”. ”Viettäkää siis rentouttava viikonloppu. Meillä ei ole kahteen ja puoleen päivään tiedotettavaa, tiedämme sen. Kaikki on hyvin!” Törkeän piittaamatonta toimintaa, edelleen. Tilanteen tietäen olen ehkä kiitollinen siitä etten ole savolainen.

#4: Tämä oli aluevalvontaviraston alkuperäinen kysymys:

”Yksityiskohtainen selvitys kaivosalueelle eri kohteisiin kesän 2012 runsaiden sateiden vuoksi varastoidun veden määrästä ja laadusta (ml. ainemäärät) erityisesti kipsisakka altaan ja Kuusilammen avo-louhoksen osalta sekä varastoitujen vesien vaikutuksesta kaivoksen toimintaan, vesitaseeseen, veden käsittelyyn ja jätevesipäästöihin vuosina 2012–2014. Selvityksestä tulee käydä havainnollisesti ilmi, miten sateinen kesä 2012 on vaikuttanut vesien käsittelykapasiteetin riittävyyteen ja muuttanut vesien hallinta-, käsittely- ja johtamissuunnitelmia lupahakemuksessa esitettyyn nähden.” (avaa pfd, 2 sivua)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s