Kokopäiväinen? Turha toivo!

Sivutoiminen, kokopäivätoiminen kirjastonhoitaja. Näin kuvailtiin paikallislehdessä edeltäjääni Kirsti Niemistä vuonna 1986. Lehtijuttu oli tehty pari vuotta kirjaston suuren remontin jälkeen, jolloin toiminta oli ollut kasvussa ja monipuolista, kuten lehtijutun aloituksesta käy ilmi.

Minulla on tänään vuosipäivä. Tasan kuusi vuotta sitten olin tehnyt ensimmäisen työpäiväni uudessa työssäni Hailuodon kirjastonhoitajana. Muistan, kuinka istuuduin töitten jälkeen oven lukittuani kirjaston portaille kuumana, rehevänä kesäpäivänä ja olo oli kuin Kirkkonummella. Olin nimittäin puhunut niin monen eteläsuomalaisen kanssa epäoululaista yleiskieltä, että olin menettänyt paikantajuni.

Kuuden vuoden jälkeen pysähdyttää ajattelemaan lehtileikekansioiden järjestämisen yhteydessä lukemani 27 vuotta vanha kirjoitus, sen kuvaus työstä täällä. Kirjastotyön olosuhteet ja työn painopisteet olivat silloin niin samanlaiset kuin nykyäänkin. Ongelmana kokoelmanhoito, haasteena hankinnat, ilona asiakkaat ja heille järjestettävät tapahtumat sekä lainaustoiminta.

Kun edeltäjäni Kirsti jäi eläkkeelle, minut valittiin tänne 62,5%:n toimeen. Kolmisenkymmentä vuotta sitten, toistakymmentä vuotta täällä uurastettuaan hän totesi 1986 otsikossa kehityksen pysähtyvän, jos tähän 1000 asukkaan kirjastoon ei saada kokopäiväistä kirjastonhoitajaa.

Joudunko minäkin, vielä toiset kuusi vuotta tässä kuljettuani, otsikoimaan sanottavani samalla tavalla: kehitys pysähtyy, jos Hailuotoon ei saada kokopäiväistä kirjastonhoitajaa.

Vai muotoilisinko asian tulevaisuudessa, kuuden vuoden päästä, toisin: Kirjaston kehitys on pysähtynyt, koska kokopäiväisyyttä ei ole saavutettu näiden 40 vuoden aikana.

Lusikka. Kaunis käsi.

Pysähtynyt?

Ei. Päätyyn asti vain vaikka umpikujaan. Pitkä ja perrään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s